Sajtóközlemény: Lézer technológiájú kristály bontási eszköz fejlesztése

Zuriel Kft. kiemelt partnere az Advanced Network Technologies (ANT) vezetésével folyó „Lézer technológiájú kristály bontási eszközök fejlesztése” projekt a végéhez ért. A fejlesztés a „GOP-1.1.1-11-2012-0171” pályázati konstrukció keretében jött létre.

A projekt során részben az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás segítségével olyan prototípus eszköz került kifejlesztésre, mely segít megoldást találni a fluidum (szénhidrogén és hévíz) bányászat során- a művelési és termelési tevékenység részeként- a termelő kutakban megjelenő ásványi anyagok kiválásának eltávolítására.

Az első részfeladatban irodalmi kutatást követően meghatározásra kerültek a kutatás szempontjából releváns, vizsgálni kívánt ásványtípusok. A kiválasztást követően a kőzetek kémiai és fizikai tulajdonságainak leírása, a kiválás folyamatainak modellezése történt meg annak érdekében, hogy a bontás módszertanához szükséges információk rendelkezésre álljanak.

A hazai és nemzetközi szakirodalom kutatásával párhuzamosan végezték el a lézer egység prototípusának fejlesztését, az interferencia mérő optikai szűrőegység kialakítását, a szűrő modulok mátrixba rendezését valamint a fényszál csatolás megoldását is.

A kutatás következő fázisában a kiválasztott anyagmintákon végeztek különböző peremfeltételek mellett vizsgálatokat. Az Egyetem a kísérleti eszköz alkalmazásával a begyűjtött mintákon végrehajtott kísérletsorozat eredményeként a lézeres fotospektrometriai eszköz finomhangolása is megtörtént eltérő technológiájú visszamérések segítségével. A mérési eredményeket és tapasztalatokat adatbázisba építették.

Ezt követően az eszközvezérlés kifejlesztésén dolgoztak.

A projekt zárásaként felépítették és tesztelték a lézeres kiválások mélyfúrási csövekben történő bontására alkalmas eszközt. A részfeladat során integrálták és kidolgozták a hardver és szoftver technológiákat, tesztelték azok integráns működését, illetve pilot bontást hajtottak végre, ahol a rendszert valódi probléma kezelésére alkalmazták. A méréseket jegyzőkönyvekben rögzítették, valamint elkészítették a termék specifikációt és a gyártási tervet.

A projekt konzorcium tagjai az (ANT), és Szegedi Tudományegyetem.

Copyright © 2002-2009 ZURIEL Kft. Minden jog fenntartva. Design: Frontline Communications | Tárhely: ZURIEL.net
Share/Save/Bookmark