Karnyújtásnyira a valódi online mozi élmény

Országos kísérleti próbaadás a Magyar Öregfiúk Válogatott mérkőzésén (szombat 15.00)

Eddig az Internetet két módon használtuk filmek nézésére: letöltöttük a megfelelő minőségű fájlt, hogy majd később megnézhessük, vagy streaming videóként alig élvezhető minőségben "tévéztünk". Egyik megoldás sem helyettesítheti a televíziózás valódi élményét, mert vagy körülményes a használata, vagy túl alacsony a minősége egy átlagos internetkapcsolaton keresztül.
A piac azt várta, hogy majd a nagyobb sebességű kapcsolatok elterjedése megoldja a problémát, de az infrastruktúra fejlesztések magas költsége nem kedvez a technológia térhódításának. Egy másik szegmens azonban rohamléptekkel fejlődik: a processzorok számítási kapacitása ma már elegendő az eddiginél jóval erősebb tömörítési eljárások használatához, így kisebb sávszélességen jobb minőségű videók valós idejű átviteléhez. Az ezt lehetővé tévő szabványt, a H.264 tömörítési algoritmust az Adobe Flash, az Apple QuickTime és a Windows Media Player legújabb változatai képesek lejátszani, amennyiben a szerver oldalon is rendelkezésre áll a megfelelő kiszolgáló szoftver.

A technológia hazai úttörője demonstrációs jelleggel élő nagyfelbontású közvetítést szervez a Magyar Öregfiúk Válogatott egyik barátságos mérközésére, ahol a hazai internetezők olyan egykori sztárokat láthatnak újra a pályán, mint például Kiprich, Wukovics vagy Polonkai a deka király.

A www.zuriel.tv oldalon elérhető kísérleti adás egyben egy teszt is, amely segít felmérni, hogy mennyire működőképes a technológia a hazai hardver és infrastrukturális viszonyok között. A tapasztalatok alapján kívánja a technológiai hátteret optimalizálni a szolgáltatást üzemeltető ZURIEL Kft.

Copyright © 2002-2009 ZURIEL Kft. Minden jog fenntartva. Design: Frontline Communications | Tárhely: ZURIEL.net
Share/Save/Bookmark